A miniszteri kitüntetést olyan foglalkoztatóknak adta át a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor, amelyek példamutatóan szervezték meg a közfoglalkoztatást. A kitüntetésre a Budapest IX. Kerületi Kormányhivatal terjesztette fel a Szeretetszolgálat 2012 óta zajló hajléktalan emberek közfoglalkoztatását végző programját. A jelenleg ötven főt, legnagyobb részt a máltai hajléktalanellátó intézményekben gondozott embereket foglalkoztató programban 2017 végéig 381 ember számára, 24 intézményben adott munkalehetőséget a szervezet. Közülük többen a közfoglalkoztatási szerződés lejárta után főállású munkatársként tudtak elhelyezkedni a Máltai Szeretetszolgálatnál, illetve más munkáltatóknál. A fővároson kívül vidéki településeken is számos helyszínen zajlik máltai közfoglalkoztatási program.

A díjat ünnepélyes keretek között a Belügyminisztériumban vette át Kozma Imre atya. Az átadó ünnepségen részt vett Molnár Tamás, a Közép-Magyarországi Régió regionális ügyvezetője, Kalmár Tiborné, a máltai közfoglalkoztatási program vezetője, valamint Lantos Szilárd a modell programok vezetője. A díjátadó kísérő műsorában rövid koncertet adott a Máltai Szimfónia tarnabodi zenekara. A kitüntetés mellé a Szeretetszolgálat 10 millió forintos jutalmat kapott, melyet a közfoglalkoztatási programokhoz kapcsolódóan nagy értékű eszközök beszerzésére fordíthat a szervezet, köztük hajléktalan embereket ellátó intézményekbe ipari mosó és szárítógépek, az óbudai Máltai Pékség számára nyújtó és dagasztógép, a monori Elfogadás Sütödébe ipari hűtő és csomagológép, illetve a pátyi máltai intézményekbe fűnyíró traktor beszerzésére. Molnár Tamás regionális ügyvezető elmondta, hogy ezért a díjért együtt dolgoztak meg azon intézményekkel, ahol közfoglalkoztatott munkatársakat alkalmaznak. „Szinte minden intézmény vezetője és az ott dolgozó kollégák elismerése az a kitüntetés, akik nagyon áldozatos és türelmes munkájukkal bent tartják a programban a közfoglalkoztatott munkatársakat, és szeretettel, türelemmel segítik őket az előrehaladásukban.” – hangsúlyozta a regionális vezető.

Kalmár Tiborné, a program vezetője elmondta, a hat éve zajló program egyik legfőbb tapasztalata, hogy a közfoglalkoztatásba vett embereknek folyamatos támogatásra van szükségük. „Nem kész munkaerőt kapunk, vagyis gyakori, hogy sok éves alkohol vagy drogprobléma utóhatásaival kell együtt megküzdenünk, sok esetben aluliskolázott vagy elavult szakmával rendelkező emberekkel kezdünk el dolgozni. Éppen ezért szociális munkások segítik a munkavállalók beilleszkedését.” Kalmárné azt is hangsúlyozta, hogy utcáról nem lehet kipihenten munkába járni, ezért nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közfoglalkoztatott munkatársakat mielőbb lakhatáshoz juttassák a máltai ellátórendszeren belül. „Gyakran személyesen váltjuk ki a gyógyszereiket, elkísérjük orvoshoz őket, és folyamatosan figyelemmel kell kísérni őket a munkahelyen, hogy rendszeres visszajelzést kapjanak a munkájukról, megerősödjenek és beilleszkedhessenek.” – mondta a közfoglalkoztatási program vezetője.