Az akció egyik koordinátora Lőrincz Norbert, a Máltai Szeretetszolgálat munkacsoport-vezetője arról számolt be, hogy Aknaszlatina, Szolyva, Huszt, és a Munkács környéki kistelepülések után idén Técsőre érkezett meg a terepjárós közösség felajánlása, amely a résztevő autósok egyéni adományaiból állt össze.

A kezdeményezés az Ázsia-túra szervezőitől indult, akik évekkel ezelőtt a magyarság  határon túli emlékhelyeire indított túrák során figyeltek fel a kárpátaljai kistelepüléseken élő emberek szegénységére, és akkor határozták el, hogy az oda induló túrákra és versenyekre adományokkal megtöltött autókkal mennek ki. A karitatív kezdeményezéssel több segítő szervezetet is megkerestek, így lett partnerük a Kárpátalján évtizedek óta tevékenykedő Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett a Segítőkéz Alapítvány, a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft. és a Finnamed Klinika.

Október 26. és 28. között hetedik alkalommal rendezték meg az Irány Ázsia terepjárós bajnokság második futamaként meghirdetett túrát és versenyt, melynek zárónapján Técsőn az autósok személyesen adták át ajándékaikat a plébánián és a gyermekotthonban.