Az idei évben a Jószolgálat-díj nagykövetei Balla Eszter színművész és Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész. A Madách Színház színésznője elmondta, hogy azért is vállalta a felkérést, mert tudja, hogy mindenkinek fontos a visszajelzés. Mint mondta, ez az elismerés ezt a visszajelzést adja az önkéntesen vagy hivatásból szociális munkát végzőknek, akik szinte láthatatlanul teszik jobbá nem csak azok életét, akiken közvetlenül segítenek, de a szélesebb környezetét is. Nyáry Krisztián szerint azért fontos a nagykövetek feladata, mert hírét vihetik, hogy oda lehet fordulni és segíteni a földön fekvő embereknek. A díjat egy szakemberekből álló zsűri ítéli oda a jelöltek közül kiválasztott embereknek és szervezeteknek, a zsűrinek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa is tagja.
A Jószolgálat-díj három főkategóriájában megfelelő ajánlással bárki jelölhet olyan személyt, illetve szervezetet, akinek és amelynek munkáját, életpályáját elismerésre méltónak tartja.


A fő kategóriákba az alábbi feltételekkel jelölhetnek:

HIVATÁSSZERŰEN VÉGZETT SZOCIÁLIS MUNKA
Szervezetek
Társadalmi szervezetek (alapítványok, közalapítványok, egyesületek, szövetségek, egyházak, egyházi szervezetek, egyéb jogi személyiségű nonprofit szervezetek), valamint az állam és a közigazgatás szervezetei, melyek fő tevékenysége a családokért, fogyatékkal élőkért, hajléktalanokért, kisebbségekért vagy idősekért végzett szociális munka.

Egyéni díjazott
Olyan személy, aki hivatásszerűen, intézményi/szervezeti keretek között a családokért, fogyatékkal élőkért, hajléktalanokért, kisebbségekért vagy idősekért karitatív tevékenységeket végez.

ÖNKÉNTESEN VÉGZETT SZOCIÁLIS MUNKA
Közösségek
Olyan civil szerveződések (formális pl.: egyesületek, egyházi szervezetek, egyéb jogi személyiségű nonprofit szervezetek, vagy nem formális közösségek), akik önszerveződő módon végeznek valamilyen közvetlen segítő munkát a rászoruló családokért, fogyatékkal élőkért, hajléktalanokért, kisebbségekért vagy idősekért, az adott közeg egy-egy aktuális problémájára reagálva, önkéntesek segítségével.

Egyéni díjazott
Olyan személy, aki szervezeti, közösségi keretek között, és/vagy szervezeti, közösségi keretektől függetlenül, a rászoruló családokért, fogyatékkal élőkért, hajléktalanokért, kisebbségekért vagy idősért végez önkéntes segítő munkát.

ÉLETMŰDÍJ
Olyan személy, aki szervezeti, közösségi keretek között és/vagy szervezeti, közösségi keretektől függetlenül, a családokért, fogyatékkal élőkért, hajléktalanokért, kisebbségekért vagy idősekért végez vagy végzett évtizedeken át tartó, elhivatott és példaértékű segítő tevékenységet.

A jelölési időszak 2018. szeptember 5-én indul és 2018. november 30-ig tart.
A pályázatra jelölés az alábbi oldalon elérhető:
http://www.joszolgalatdij.hu/jeloles