Szegeden a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2009 óta működtetetett 16 férőhelyes egészségügyi centrumot hajléktalanoknak. A Tisza újszegedi oldalán a korábban a szegedi kistérség szociális intézményeként használt épületben 35 millió forintból korszerűsítve alakították ki az új központot, amely most már harminc hajléktalan embernek nyújt ellátást. Az intézményben az egészségügyi ellátás mellett szociális munkások segítik a hajléktalan embereket életük újra kezdésében, valamint papok és lelkipásztorok nyújtanak lelki vigaszt a centrumban lábadozó embereknek.

Az átadáson jelen volt Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, aki beszédében úgy fogalmazott, a hajléktalanság kérdése minden esetben összetett, különálló emberi sorsokról van szó. Azt mondta: a hajléktalanokért végzett munkához hitre, céltudatosságra, bátorságra, nyitottságra, nagylelkűségre van szükség. A kormány évente 9 milliárd forinttal támogatja a hajléktalanellátást, ebből mintegy egymilliárdot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat használ föl - közölte az államtitkár.

A képre kattintva megtekinthetik a átadó ünepségen készült képgalériát (Fotó: Gábris Elek/Gábris Fotó Stúdió - Rosta Tibor/MTI)


   
Kass Ferenc főorvos elmondta, a centrumban 24 órás ügyeleti rendszerben tíz orvos, és több mint húsz ápoló dolgozik. A hajléktan emberek itt háziorvosi ellátást kaphatnak, gyógyszereik, kötszereik, orvosi segédeszközeik költségeit a Szeretetszolgálat fedezi. Amennyiben a hajléktalan emberek sürgősségi ellátásra szorulnak, az egyetemi klinikákon történő kezelésük után az egészségügyi központban lábadozhatnak. A szakemberek elvégzik a szükséges sebkötözést, varratszedést, bőrgyógyászati kezelést is - tudatta a szakember. A Szeretetszolgálat mozgó orvosi szolgálata emellett járja a hajléktalan emberek által használt területeket, szükség esetén helyben egészségügyi ellátást nyújtanak vagy eljuttatják a központba a betegeket - tette hozzá a főorvos.