A gazdasági növekedés, illetve a tartós növekedési pályát célzó gazdaságpolitika igényli a pénzügyi közvetítő rendszer teljesítményének a növelését, és megteremti a GDP-hez viszonyított eladósodás növekedését.

Ahhoz, hogy ez ne egy következő válság alapja legyen, fontos, hogy – számos egyéb feltétel (szabályozói környezet, felárak csökkenése stb) mellett - a fogyasztók is tudatosabban, a kockázatokat megértve vegyenek igénybe szolgáltatásokat. És itt nem csak a hitelezés a kérdés, hanem az öngondoskodás, a biztosítások, az előtakarékosság is.

A pénzügyi kínálat összetettsége, sajátosságai miatt szükség van a tudatos döntések támogatására.
A pénzügyi szolgáltatórendszerrel szembeni bizalom fenntartását egy hatékony fogyasztóvédelemnek kell elősegítenie.
Ebben van kiemelt szerepe a Pénzügyi Tanácsadó Irodáknak, melyeket a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központja hozott létre, hogy a pénzügyi termékeket vagy szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztókat támogassa. Az irpdák feladataihoz tartozik egyrészt általános, széleskörű tájékoztatás, másrészt a fogyasztók panaszainak vagy jogsérelmeinek orvoslása. Az irodahálózat az MNB ügyfélszolgálatát egészíti ki minden megyeszékhelyen.

A Tolna megyeiek számára 2018. Áprilisában nyílt meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pénzügyi Tanácsadó Irodája Szekszárdon az Augusz Imre u. 9. szám alatt.

Az Iroda célja, hogy személyre szabott tanácsadással, tájékoztatókkal és alkalmazásaikkal segítsék a lakosokat a tudatos pénzügyi döntéshozatalban, Ez egyaránt jelenti a különböző termékek és szolgáltatások összehasonlítását, a kockázatok feltárását, a szerződések értelmezését.

A másik kiemelt feladata az irodának a fogyasztók támogatása abban, hogy a lehető leghatékonyabban tudják a pénzügyi szolgáltatók felé a panaszügyeiket előadni, vagy vitás kérdések esetében a Pénzügyi Békéltető Testület felé a beadványaikat összeállítani.
Az MNB ajánlásai, illetve az alternatív – bírósági eljáráson kívüli – vitarendezés lehetőséget adnak a panaszok, az elszámolási kérdések gyors és költséghatékony rendezésére. A Máltai Szeretetszolgálat irodája mindezt minden piaci szereplőtől függetlenül, semlegesen végzi.
Az iroda a megye teljes területéről várja egyéni konzultációra az érdeklődőket, valamint minden hónapban más-más városban kihelyezett pénzügyi tanácsadást és ismeretterjesztő előadásokat tartanak a szakemberek, továbbá a hónap második felében egy-egy nap Dombóváron is tartanak ügyfélszolgálatot.

Május 16-án Pakson a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat központjában nyitják meg a kihelyezett irodát délelőtt 10 órától. Az iroda munkatársai egyéni tanácsadásra, személyes konzultációra várják az érdeklődőket, valamint Az adósságrendezés lehetőségei – Felmondástól a magáncsődig címmel tartanak előadást a Szeretetszolgálat munkatársai.

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával Szekszárdon megnyitott Pénzügyi Tanácsadó Iroda nonprofit formában, a lakosság számára ingyenesen végzi szolgáltatásait.

A Szekszárdi Pénzügyi Tanácsadó Irodát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti. A karitatív szervezet 2009-ben indította el, a gazdasági világválság hatásra a HITEL-S programot, amely a banki és/vagy közüzemi tartozásokat felhalmozó családoknak nyújt tanácsadást, mentorálást. A cél a család aktuális élethelyzetéhez igazodó, élhető és hosszútávon is fenntartható háztartás gazdálkodás megtervezése a család aktív részvételével, majd ennek a megvalósítása. A program indulása óta több mint 4000 megkeresés érkezett. A program révén a Szeretetszolgálat több száz családnak segített az elmúlt 6 évben fenntartható módon rendezni adósságait, ami sok esetben életvezetési és mentális támogatással is párosult. Ezzel párhuzamosan a máltai szervezet 2014 óta a Nemzeti Eszközkezelővel együttműködve mentori munkát végez a hátralékot felhalmozó bérlők mellett, lakhatásuk megőrzése érdekében.

A Pénzügyi Tanácsadó Iroda szolgáltatásait az érdeklődők ingyenesen vehetik igénybe.
Az iroda kedden 9:00 – 15:00, csütörtökön 11:00 – 17:00 és pénteken 9:00 – 15:00 vár minden kedves érdeklődőt Szekszárdon az Augusz Imre u. 9 szám alatt II. emelet 214. irodájában.

Május 16-án Pakson a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat központjában nyitják meg a kihelyezett irodát délelőtt 10 órától. Az iroda munkatársai egyéni tanácsadásra, személyes konzultációra várják az érdeklődőket, valamint Az adósságrendezés lehetőségei – Felmondástól a magáncsődig címmel tartanak előadást a Szeretetszolgálat munkatársai.

A következő rendezvényekről és az iroda működéséről a www.otthonapenzugyekben.hu weblapon lehet tájékozódni.