A földön fekvő, a csupasz betonon ülő vagy az átázott ruhájú emberek gyorsan kihűlhetnek. Árulkodó jel lehet, ha valaki hosszú időn át mozdulatlanul ül, vagy fekszik. Ha ilyen emberre találkozunk, bátran menjünk oda hozzá és kérdezzük meg, tehetünk-e valamit érte, van-e szüksége segítségre. Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a hajléktalan ellátó diszpécserszolgálatot – Budapesten a 061 338 4186 számon – vagy a 112-es segélyhívót. Pontosan adjuk meg a helyszínt, és részletesen írjuk le, miért kérünk segítséget.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a téli krízisidőszakban az állandó éjszakai szállások mellett több ideiglenesen megnyitott menedékhelyen is fogadja az utcán élő embereket, szükség esetén akár ötszáz embert is képesek befogadni éjszakánként.  Az intézményi ellátást elutasító emberekről a Máltai Szeretetszolgálat utcai gondozó szolgálata gondoskodik.

Ne felejtsük el, hogy nemcsak az utcán élők lehetnek veszélyben. A téli tragédiák nagy része fűtetlen lakásokban történik, ezek megelőzése közös felelősségünk. A nagy hidegben bármilyen szokatlan jelenség árulkodó lehet. Bajt jelenthet, ha nem füstöl a kémény, ha nappal is égve maradt a villany, ha nem látjuk a megszokott időben a szomszédot. Ne habozzunk becsengetni hozzá és szükség esetén azonnal hívjunk a segítséget.

Bővebb információk az ellátó szervezetek munkájáról, elérhetőségeiről a  http://www.diszpecserportal.hu/ címen találhatók.