A Legyen Malacod! Program célja, hogy fellendítse a Szamos parti Cégénydányád gazdaságát, munkát és megélhetést adjon a helyi embereknek, segítse a továbblépést a közmunka programból. Az alapötletet az egykor népszerű Tamagocsi játék adta. A malacok esetében azonban nem egy tenyérben megbúvó játékról kell gondoskodni, hanem egy valódi élőlény nevelésébe kapcsolódhatnak be a vásárlók. A sertéseket online lehet megvenni, és az ólakban elhelyezett webkamerának köszönhetően a hathónapos hízlalási idő alatt a nap bármely pillanatában megnézheti a tulajdonos a malacát a www.legyenmalacod.hu oldalon.


A program a munkahely teremtésen túl, rá kívánja irányítani a figyelmet a hagyományos állattartás előnyeire, a megbízható forrásból származó jó minőségű húsáru fontosságára. A programnak köszönhetően azok is saját, jó minőségű sertéshúshoz juthatnak, akiknek nincs lehetősége otthon hizlalni a disznót. A mezőgazdasági fejlesztést Cégénydányád összeköti a falusi turizmus népszerűsítésével, mivel a hizlalt disznókat a település valamely szálláshelyén hagyományos disznótoron dolgozhatják fel.  

A programot pályázati forrásból  2017. novemberében indította a falu által létrehozott Szatmár Farm Szociális, Mezőgazdasági és Értékesítő Szövetkezet. A sertéstelep, ahol a hízókat tartják, a falu tulajdona, az első állatokat, a takarmányt, és a kamerákat a pályázati forrásból vásárolták. A program jelenleg nyolc embert foglalkoztat főállásban, de a további fejlesztések azt célozzák, hogy más állatfajták is bekerülhessenek az interaktív bérhízlalási programba, így bővüljön a foglalkoztatottak köre is.

A Hungexpo az elsők között vásárolt malacot a programban, és azt a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlotta fel. Ganczer Gábor vezérigazgató azt mondta, a mintegy 90 ezer forintos költség, mellyel a disznó felnevelése jár, egy cég számára nem jelent komoly megterhelést, az állatot viszont jótékony célra ajánlhatják fel. Mint mondta, számukra egyértelmű volt, hogy egy karitatív szervezetnek adják a feldolgozott húst, hogy így rászoruló embereknek segíthessenek. Az adomány malacot jelképesen adta át a Hungexpo vezérigazgatója Győri-Dani Lajosnak, a Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnökének a Sirha Budapest prémium nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon 2018. február 8-án. 

A Szeretetszolgálat a február elsejétől máltai fenntartásban működő Gacsályon található Gondviselés Háza – Fogyatékkal Élők Otthonának juttatja el az adományba kapott feldolgozott sertést.