250 fiatal részvételével kezdődött el a hagyományos Máltai Mozgáskorlátozott Tábor. A nyitó szentmise előtt Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat elnöke kiemelte, egy kaput könnyű kinyitni, de az, hogy a táborban jól érezhetik magukat a fiatalok, nemcsak a szervezésnek köszönhető. „Az köszönhető nemcsak annak, hogy helyet kaptunk, hanem sokkal inkább annak, hogy a tábor gazdája, Bellai Zoltán tiszteletes úr be is fogadott bennünket.”

A Balatonfenyvesi Református Ifjúsági táborba az ország számos területéről érkeztek mozgáskorlátozott fiatalok és önkéntes segítők, akiket a segítői feladatra előzetesen felkészítettek a szervezők. Kozma Imre atya a szentmisén arról beszélt, hogy a táborral a résztvevők és a szervezők demonstrálnak. „Mit jelent ez a fogalom, hogy demonstráció? Azt jelenti, hogy valami igazságot fölmutatni, valami olyat megmutatni, ami érdemes arra, hogy megjegyezzük, ami érdemes arra, hogy mások is fölfigyeljenek rá.” Mint fogalmazott, a Szeretetszolgálat ezzel a táborral is megmutatja, hogy a küldetését teljesíti. „Milyen fontos megmutatni, hogy milyen a mi hitünk! Jézus figyelmeztetett bennünket, hogy a hit a cselekedetek nélkül nincs. Mi máltaiak és minden jóakaratú ember a hitét cselekedeteivel mutatja meg. Itt vagyunk körülbelül háromszázan, és szeretnénk megmutatni, hogy azok a fiatalok, akik kerekesszékben ülnek, akik esetleg nagy nehézségek árán tesznek egy-két lépést, számíthatnak ránk. Ezeket a fiatalokat mi szeretjük. Demonstrálni szeretnénk azt, hogy ezekkel a fiatalokkal mi összetartozunk.” – mondta Imre atya és hozzátette: akár demonstráció lehet az is, hogy a segítségre szoruló emberek mind győztesek. „Ti minden nap győztök. Minden nap hatalmas erőfeszítést tesztek akár azért, hogy a tolószékbe üljetek, a kezeteket felemeljétek. Ti minden nap győztök. Hatalmas erőt mutattok. Ezt érdemes megmutatni. Lássa mindenki, hogy ti hősök vagytok.” Emellett arra is rámutatott, hogy azoknak is demonstrálniuk kell, akik segítenek. „ Érdemes megmutatni, hogy ti a segítségre szorulókhoz odafordultok, odamentek hozzájuk, a kezeteket nyújtjátok, lehajoltok hozzájuk, segítitek őket.”

A Szeretetszolgálat elnöke az egyhetes táborra útravalóul azt mondta, legyen ez a hét az egymásra találás öröméé. „Ez a mai alkalom legyen számunkra akár figyelmeztetés, de legyen üzenet a világnak is, hogy akkor vagyunk igazán emberek, ha egymásra találunk. És csodálatos egymásra találás az, amikor a segítségre szoruló és a segíteni tudó és akaró találkozik egymással. Ha ez megtörténik, akkor a világban lévő feszültségek szűnnek, csökkennek, talán meg is szűnhetnek.”

A nyitó szentmisét követően Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere köszöntötte a táborozókat és a szervezőket, áldást kérve munkájukra és békességet munkálkodásukra. Győri-Dani Lajos a Szeretetszolgálat ügyvezető-alelnöke hangsúlyozta, hogy a nyitó és záró szentmise keretbe foglalja a tábort, melynek előkészítése egy fél éves szervezést és sok együttműködést kívánt. „Ez a negyedik tábor, ami már hagyománnyá vált, és talán innentől már nem is kell számolni. Kívánom, hogy érezzétek jól magatokat, ahogy szoktátok. Vigyázzatok egymásra és magatokra. Ahogy Imre atya a szokta mondani, minden esetben ajándékozzátok magatokat egymásnak.” – mondta az ügyvezető alelnök.

A megnyitón operett és musical slágerekből összeállított koncertet adott a Budapesti Operettszínház négy fiatal művésze, Szendi Szilvia, Kardffy Aisha, Peller Károly és Kádár Szabolcs. A művészek a fellépés után elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat a táborban. Az Operettszínház szubrettje, Szendi Szilvi közösségi oldalán így írt a fellépésről: „A lehető legjobban kezdődött a hét! Húúú, fantasztikusan éreztük magunkat Balatonfenyvesen, a gyerekek nagyon vártak minket, és hihetetlenül örültek nekünk, náluk aranyosabb közönség nincs is a világon. Ezúton is hála a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, hogy lehetővé teszi a táborozás élményét a hátrányos helyzetben lévő gyermekek számára. Köszönöm, hogy egy kis időre mi is részesei lehettünk.”

A táborban lehetőségük lesz a mozgáskorlátozott fiataloknak strandolni a Balatonban, hiszen a szállással együtt a tópartot is akadálymentesítették a szervezők, így a kerekesszékes vendégek rámpán gurulhatnak be a vízbe. A hét folyamán a táborozóknak lehetőségük lesz vitorlázni, diszkó várja őket, ahol Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique keveri majd a zenét, és kipróbálhatják az élményvezetést. Emellett kiscsoportos beszélgetésekben olyan témákat dolgozhatnak fel szakemberek közreműködésével, mint a párkapcsolatok, családi krízishelyzetek, tanulás, munkakeresés.