„A padon fekvő ember arca be van fedve. Nem látjuk, ki van a pokróc alatt, de a lábán a krisztusi sebek látszanak ezzel mintegy jelezve azt, hogy minden szenvedő, minden nélkülöző emberben Krisztust kell észrevennünk, Krisztust lássuk meg.” – foglalta össze Veres András győri megyéspüspök a Hajléktalan Jézus szobor üzenetét a Katolikus Társadalmi Napok megnyitó ünnepségén. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke elmondta, sokan fordultak a testülethez azzal, hogy a hazájukból - Szíriából és Irakból - elüldözött keresztények többsége, akik menekülttáborokba kényszerültek, vagy távolabbi utakat is vállaltak, szeretnének hazatérni. Házaik, otthonaik döntő többsége azonban megsemmisült, ezeket szeretnék újjá építeni, és ehhez a magyar egyház segítségét kérték. Ezért a Konferencia úgy döntött, hogy bankszámlát nyit, melyre a felújításra szánt adományokat eljuttathatják a segíteni vágyó emberek. A győri püspök arra irányította a figyelmet, hogy a menekülő, hazájukba visszatérni vágyó emberekre is gondolhatunk, amikor az együttérzés szobrára tekintünk: „Nélkülöző embertársainkban magát Krisztust igyekezzünk észrevenni. Ezen a számlán már több millió forint gyűlt össze, és bízunk benne, hogy szeptemberben továbbíthatjuk az összeget, hogy minél előbb hazatérhessenek otthonaikba ezek az emberek.” – mondta a főpásztor. 

A képre kattintva megtekinthetik a szobor megáldásán készült fotóinkat.

 

Miután megáldotta az együttérzés szobrát, Dr. Veres András püspök köszönetet mondott Dr. Báthy Andrásné regionális ügyvezetőnek, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kiállította a kifejező alkotást a Kattárs - Katolikus Társadalmi Napok három napos rendezvényén. 

A Hajléktalan Jézus szobor győri bemutatásán jelen volt Habsburg Eduárd, Magyarország szentszéki nagykövete, Székely János kinevezett szombathelyi megyéspüspök, a Kattárs szervezésével megbízott Caritas in Veritate Bizottság elnöke, Schmitt Pál volt köztársasági elnök, valamint a Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának önkéntesei és munkatársai.

A Katolikus Társadalmi Napok mottója: Társak vagyunk!, idei központi gondolata pedig a család. Célja, hogy a gyakorlatban is bemutassa az egyház társadalmi tanítását. A rendezvényen ezért olyan szervezetek mutatkoznak be, melyek ezen útmutatás alapján végzik tevékenységüket többek között az egészségügy, az oktatás vagy a szociális ellátás területén. A háromnapos eseményen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának intézményeit, programjait, csoportjait is megismerhetik a látogatók: a fogyatékkal élő emberek gondozásával, az idősek ellátásával, valamint a szervezet további tevékenységeivel és a máltai lelkiséggel is megismerkedhetnek játékok és beszélgetések során. Emellett a Szeretetszolgálat sátrában a pátyi Kerámiaműhely és Teaműhely jótékonysági termékei is megvásárolhatók.

Győrből Sopronba utazik tovább a Hajléktalan Jézus szobor, ahol június 28-tól július 3-ig lesz látható a Szent György Templom előtti téren.