Országszerte több száz iskolából tízezernél is több középiskolás választja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kínált intézményeket, programokat az önkéntes szolgálata helyszínéül. A jelentkezők nagy létszáma miatt a karitatív szervezet lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek az iskolaszünetekben, illetve nyáron is végezhessék önkéntességüket.

A diákok több szociális intézmény munkájában is részt vehetnek. Népszerű az idősek emberekért végzett szolgálat, melybe beletartozhat az idősek otthonában élő emberek látogatása, illetve a házi gondozásban való segítségnyújtás. A diákok az intézményekben felolvasnak az idős embereknek, beszélgetnek velük, az otthoni segítségnyújtásban pedig takarítással, bevásárlással segítenek. A Szeretetszolgálat munkatársainak tapasztalatai szerint a fiatalok szívesen részt vesznek lelki, közösségi és kulturális programok szervezésében is.

Budapesten évek óta az egyik legforgalmasabb középiskolás önkéntes helyszín a hajléktalan embereket ellátó teajárat, amelyre a téli krízis időszakban többszörös a túljelentkezés, de sokan vállalják a szolgálatot a Széll Kálmán téri nappali melegedőben is, továbbá aktívan részt vesznek a középiskolás diákok a rászorulóknak szervezett ételosztásokon is. Fogadnak önkénteseket a Máltai Játszóterek és a mozgó játszóbuszok is, valamint számos diák vállal feladatot a szervezet nyári táboraiban, és gyakori önkéntes tevékenység a korrepetálás vagy a fogyatékkal élők emberekkel való foglalkozás is. 

Az iskolai önkéntes szolgálat során részt vehetnek a diákok az adománygyűjtő akciókban, melyek közül kiemelkedik az Adni öröm! karácsonyi tartósélelmiszer gyűjtés. A gyűjtésben 2016-ban több mint 2000 önkéntes vett részt országszerte. Az összegyűlt adományok csomagolásában és szétosztásában is jelentős számú fiatal önkéntes segíti a szervezetet.

A középiskolások több tevékenységbe bekapcsolódva megismerhetik a Szeretetszolgálat munkáját, főként olyan feladatokat ellátva, amelyek nem igényelnek szaktudást, mégis értékteremtőek és a fiatalok számára is hasznosak.

Budapesten a meszleny.eszter@maltai.hu címen jelentkezhetnek a diákok az önkéntes szolgálatra, míg vidéki városokban a kiválasztott intézmény vagy csoport vezetőjénél érdeklődhetnek és jelentkezhetnek.