A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által 2016-ban alapított díj azokat a szociális területeken tevékenykedő professzionális és önkéntes segítőket szeretné évről évre elismerni, akik áldozatos és példaértékű munkájukkal sokat tesznek a hátrányos helyzetű társadalmi rétegekért.

A díjátadó rendezvényt Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia alapítvány képviselője nyitotta meg, aki méltatta a díjazottak hiánypótló munkásságát, amikor a segítségnyújtásra és az egymás iránti figyelemre egyre nagyobb szüksége van a társadalomnak. A gálaestet a 2016/17-es év nagykövetei: Szalóki Ági énekes és Csuja Imre színművész vezették, akik személyes elköteleződésüknek érzik, hogy a saját eszközeikkel segítsék a díj üzenetének célba jutását, és ezen keresztül a szociális munka különböző területeinek bemutatását és dolgozóinak elismerését.

Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében elmondta, hogy édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő életművének emléket állítva szeretné a díj által láthatóvá tenni mindazokat a példaértékű tevékenységeket, amelyek érdemesek a társadalom figyelmére, és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak.

A díjátadón számos művész mellett fellépett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjában részt vevő gyerekek zenekara. Egy dalt az est műsorvezetőjével, Szalóki Ágival adtak elő.

Életműdíjjal ismerték el Somos László atyát, aki 23 éve végzi példamutató és áldozatos tevékenységét a közösségért, és ezzel számtalan roma családot segít Kaposfőn és a környező településeken. A plébános a díj átvétele után elmondta, három fontos részterülettel foglalkoznak a roma közösséget segítő programban. „Gyermekek tanításával tanodánkban, ahol idén a tizenharmadik tanévet zárjuk, szociális, karitatív munkával és vallási tevékenységgel. Somogy megyében minden faluban élnek cigány származású emberek, igénylik a segítést és az odafigyelést, főként a gyerekek, akikre nagyon sok energiát fordítunk. Az elmúlt tizenhárom év alatt még egyetlen gyerek sem bukott meg, nem maradt ki az iskolából, és az összes gyermek továbbtanult, aki nálunk végzett. A Szentírás mentén, Jézust látom a szegény embereknek, hiszen ő azonosítja magát a legnagyobb szükséget szenvedőkkel, nekem feladatom, hogy ugyanazt a Krisztust meglássam.” – mondta az életműdíjas Somom atya. 

Díjazottak:

•  Életműdíj – Somos László
•  Civil közösségi kategória – Szociális Csomagküldő Mozgalom (SZOCSOMA)
•  Családokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Juhász Péter
•  Családokért végett szociális munka intézményi kategóriája – Szent Imre Iskolaház
•  Kisebbségekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Raffael István
•  Kisebbségekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – SZIA InDaHouse Hungary
•  Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Magyar László
•  Fogyatékkal élőkért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Fogad A Kezem Alapítvány
•  Idősekért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Kis Pál
•  Idősekért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Dr. Szántó László Szeretetotthon
•  Hajléktalanokért végzett szociális munka egyéni kategóriája – Gróf András
•  Hajléktalanokért végzett szociális munka intézményi kategóriája – Periféria Egyesület
•  Különdíj – Brandt Viktor