Mint ismeretes Fra’ Matthew Festing a Rend 79. nagymestere január 28-án lemondott tisztségéről, majd Fra’ Ludwig Hoffmann von Rumerstein, a Rend Kommendátora, mint a Rend rangban második vezető tisztségviselője - az Alkotmányban előírt szabályozás értelmében Ideiglenes Helytartóként átvette a Rend irányítását és összehívta a Legfőbb Államtanácsot az új vezető megválasztására. A nagymester helytartóját egy évre választották meg, aki ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a nagymester. 

Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto megerősítette, hogy szoros együttműködésben fog dolgozni a Rend Szuverén Tanácsával a diplomáciai, szociális és humanitárius tevékenységek előmozdításában, valamint a Rend tagjainak és több százezer önkéntesének lelki életének és elkötelezettségének ápolásában.

Fra’ Giacomo 1944-ben született Rómában, keresztény történelemre és archeológiára szakosodott bölcsészettudományból diplomázott, majd jelentős tudományos munkát folytatott. 1985-től tagja a Szuverén Máltai Lovagrendnek, az Államtanács tagja. 

A választás eredményéről Ferenc pápát levélben tájékoztatták, ahogy a Szuverén Máltai Lovagrend minden tagját, valamint a világ országaiban működő máltai szervezeteket, és azokat az országokat, melyekkel a Rend mint szuverén állam diplomáciai kapcsolatokat tart fenn.

A Rend tájékoztatása szerint a nagymester helytartójának egyik legfontosabb feladata lesz, hogy kidolgozza a Rend Alkotmányának és a Kódexének megújítását. A reform középpontjában a Rend lelki életének megerősítése áll, de érinti majd az intézmények gyengeségeit, valamint figyelembe veszi mindazt, amire rámutatott a nagymester lemondásához vezető válság – írja a máltai rend weboldala. A konzultációk már megkezdődtek, és a Rend minden tagját felkérték, hogy tegyenek javaslatokat.

Fra’ Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto április 30-án tette le esküjét a Santa Maria del Priorato templomban az Aventino dombon Ferenc pápa különleges küldötte, Angelo Becciu érsek előtt, valamint a Teljes Államtanács előtt.