A Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálata naponta hatvannál is több bejelentést kap segítségre szoruló emberekről. A karitatív szervezet köszönetet mond mindenkinek, aki hívásaival segíti a hajléktalan emberek ellátását. A Szeretetszolgálat továbbra is azt kéri mindenkitől, hogy ha mozdulatlanul a földön ülő vagy fekvő embert látunk, ne menjünk el mellette, szólítsuk meg, ajánljuk fel segítségünket. Ha az illető nem tud válaszolni, hívjuk a hajléktalanellátó diszpécserszolgálatot – Budapesten a 061 338 4186 számon – vagy a 112-es segélyhívót. A karitatív szervezet kéri, hogy segélyhívásnál minél több részletről számoljunk be. Fontos az is, hogy menjünk oda és kérdezzük meg, miben segíthetünk, hogy a lehető legpontosabb információval szolgálhassunk a segélyhíváskor.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat diszpécserszolgálata krízisautót küld a bejelentés helyszínére, a kiérkező szociális munkások gondoskodnak a hajléktalan emberekről, szükség esetén a mentőszolgálatot is értesítik. A máltai szervezet Budapesten kilenc utcai gondozószolgálatot működtet, ezek rendszeresen felkeresik az intézményi ellátást elutasító, a hidegben is kint maradó hajléktalan emberek ismert tartózkodási helyeit.

A leghidegebb időszakban a Szeretetszolgálat elsődleges célja az életmentés. A máltai intézményekben senkit nem utasítanak el férőhelyhiány miatt. Ha a szállók megtelnek, a szervezet újabb krízisférőhelyeket nyit.