Solymári Dániel, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa és a Szuverén Máltai Lovagrend tagja és Pallós Tamás az Új Ember kulturális szakírója december 21-én személyesen adták át a Ferenc pápa útján, 21. századi beszélgetések című kötetet Ferenc pápának a Vatikán VI. Pál termében. A találkozóra a Szentatya 80. születésnapját követően néhány nappal került sor, ugyanis a pápa a születési évfordulóját megelőző audienciáján humorosan megjegyezte, hazájában balszerencsét hoz, ha korábban köszöntik az ünnepeltet. Az ajándékot Ferenc pápa nagy örömmel fogadta, és kíváncsian lapozott bele az első magyar szerzők által készített, vele foglalkozó teológiai-közéleti könyvbe. A szerzőkkel aztán érdeklődően elbeszélgetett, majd magyarul, Ferenc névvel dedikált egy példányt. A találkozó végén, a szerzők kérdésére, hogy üzen-e valamit a magyaroknak, azt válaszolta, ,,imádkozik értük”, majd magyarul köszönt el vendégeitől: ,,Isten éltesse” – mondta Ferenc pápa.

A szerzők így ismertetik a kötetet:

Bergoglio, az egykori Buenos Aires-i érsek ma Ferenc pápaként szól a tömegekhez. Hangja szelíd, de egyben határozott. Együtt érez és irányt mutat: legyen szó társadalmi egyenlőtlenségről, menekültpolitikáról, vallási konfliktusokról. Kijelentéseire az egész világ odafigyel. Köztük az a tizenkét közéleti személyiség, aki tizenkét fejezetben, tizenkét nézőpontból közelíti meg a ,,reformok pápájának" gondolatait. A könyvben megszólalnak: Bagdy Emőke, Beer Miklós, Fabiny Tamás, Farkas Beáta, Haranghy Csaba, Heller Ágnes, Köves Slomó, Kozma Imre, Oláh Jolán, Tulassay Tivadar, Várszegi Asztrik, Vizi E. Szilveszter

Kozma Imre irgalmas rendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke Isten csodálatos ajándékának nevezi Jorge Mario Bergogliot. Kozma Imre állítja: tisztességes úton az ember nem képes olyan anyagi javak felhalmozására, mint amelyeket a világban látunk, és amiről Ferenc pápa is beszél. Az a fő kérdés, hogy az egyén „a lelkiek felől értékeli-e a javakat, vagy önmagukban. Ne cseréljük fel Istent a mammonnal, gazdaggá az embert igazából csak Isten teheti. A kérdés: képes-e az ember megszabadulni a javak bűvöletétől?”