A karitatív szervezet 2015 nyara óta gondoskodik az ellátásra szoruló menekült emberekről és családokról, előbb Magyarországon, majd a magyar-szerb határzónában nyújtott segítséget, a most aláírt megállapodás pedig arra is lehetőséget biztosít, hogy a segélynyújtást kiterjesszék a Szerbia -  és elsősorban a Vajdaság - területén tartózkodó migránsokra.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke az MTI-nek Belgrádban azt hangsúlyozta, hogy ezzel a megállapodással közvetlenül segíthetik a menekülteket. Elsősorban egyszerű egészségügyi ellátást, élelmiszert, higiéniai szereket biztosítanak a menekült embereknek, és különösen figyelnek a gyerekekre és a családokra - tette hozzá. 

Nenad Ivanisevic szerb szociálisügyi államtitkár kiemelte, hogy a megállapodást azért is támogatja a szerb kormány, mert így törvényes keretek között tevékenykedik a karitatív szervezet az országon belül. Hozzátette, hogy minden ilyen típusú segítséget szívesen fogad az ország.

Az államtitkár kifejtette, hogy a Szerbiában tartózkodó mintegy hatezer migráns többsége a befogadóközpontokban tartózkodik, és azokat az embereket is igyekeznek erre rábeszélni, akik a hideg idő ellenére továbbra is a szabad ég alatt akarnak maradni. Elmondta, hogy a nyugat-balkáni ország hatezer bevándorló befogadására alkalmas szálláslehetőséget biztosít, és ezt a számot nem kívánják növelni.

A szerződés aláírását követően elhangzott, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a humanitárius segély mellett tapasztalataival és tudásával különböző szociális programokat támogat elsősorban a vajdasági településeken.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat már több mint húsz éve segíti Szerbiát. Először a kilencvenes évek délszláv háborúinak idején nyújtott humanitárius segélyt, a legutóbb pedig a 2014-es szerbiai pusztító árvizek utáni helyzet felszámolásában segített, hozzájárult emellett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás bevezetéséhez is a Vajdaságban.