A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szemlélete szerint az önfeledt játék öröme minden gyermeknek jár. A szervezet az ország több száz településén rászoruló gyermekek ezrei számára adja meg nap mint nap a lehetőséget a játékra, kikapcsolódásra. A gyermekeket és családokat gondozó máltai intézmények, az ország 31 legszegényebb járásában működő gyerekesély program munkatársai és a szervezet önkéntes csoportjai változatos programokkal teszik emlékezetessé a családok számára a gyermeknapot.

A Szeretetszolgálat mozgó játszóterei a gyermeknaphoz kapcsolódva két hét alatt, hatvan településen  közel háromezer gyermek fejlesztő kikapcsolódásához járulnak hozzá. A játékokkal felszerelt mikrobuszok általában két-, illetve háromfős személyzettel, szakképzett pedagógusokkal a hétköznapokon az ország elszigetelt településeit látogatják, ahol a gyerekeknek sok esetben szinte semmilyen játékkal kapcsolatos tapasztalatuk nincs. A kicsik körében a felfújható ugrálóvár a legnépszerűbb, de az esetek többségében olyan közösségfejlesztő, eszközöket ritkán igénylő játékokat tanítanak a szakemberek a családoknak, amelyeket a játszótér távozása után önállóan is játszhatnak.

A nagyvárosok panelházas lakótelepein működő máltai játszóterek családi nappal várják a gyerekeket és szüleiket a gyermeknaphoz közeli hétvégéken. A játszótereken található fedett játszószobában és közösségi terekben a rossz idő esetén is számos kézműves foglalkozással, társasjátékkal, vetélkedőkkel, zenés műsorokkal készülnek a szakemberek és önkéntesek a gyermeknapra.

A Máltai Szeretetszolgálat családokat segítő otthonaiban is kiemelt figyelmet fordítanak a gyermeknapra. A fővárosi Szatmár utcai Családok Átmeneti Otthona, ahol átlagosan 80 gyermekről és családjaikról gondoskodnak, az intézmény mellett található játszótérrel közösen egész napos programmal készül, melyen lesz mentős-rendőr és tűzoltó bemutató, ugrálóvár és ügyességi verseny is.

A karitatív szervezet saját rendezvényei mellett a városi gyermeknapok programjait is színesíti. A Makói Csoport kreatív foglalkozásokat tart a gyerekeknek, a Szeretetszolgálat Máltai Szimfónia programjának tanulói pedig a kaposvári városi ünnepségen lépnek fel.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyermeknapi rendezvényeinek szervezésében és lebonyolításában az intézmények munkatársai mellett több száz önkéntes vesz részt, köztük az iskolai közösségi szolgálatukat töltő középiskolás diákok is.