Közel száz nevezett kisfilm közül neves filmes szakemberekből álló zsűri választotta ki a XX. Faludi Filmszemle győztes alkotásait. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szimfónia Program gyerekeivel készített klipet nevezte a filmszemlére. A klipben a programban egy éve résztvevő gyerekek zenélnek, bemutatva, mekkora fejlődést érhetnek el a leghátrányosabb helyzetben élő gyerekek az örömzenélés módszerével és a sikerterápia révén. 

A filmet Arató Péter szimfóniás zenetanár készítette hat helyszínen hetvenhárom tanulóval. A gyerekek vonós, ütős és fúvós hangszereken játszanak a különböző helyszíneken azonos dalokat, amelyek nagy zenekari előadássá hangolódnak össze. A klipben a bodágmindszenti, a magyarmecskei és a Pécs Hősök terei szimfóniás gyerekek zenélnek.

A Faludi Filmszemle november 18-19-én ünnepelte 20. születésnapját. A jubileumi mustrára az irgalom témájában várt filmeket a szervező jezsuita rend. A filmszemlét már 8 éve fotópályázat is kíséri. A tematikus pályázatra 18 országból 91 rövidfilmet, továbbá 72 hazai fotográfiát küldtek be amatőr alkotók. A szemle idei témája az Irgalmasság Évéhez kapcsolódva az irgalom volt. Arató Péter filmje az irglamasságot a gyakorlatban mutatja be: a Szimfónia Program, mely Venezuelából ered, a legszegényebb családok gyermekeinek ad hangszert, esélyt és reményt. A zenei képzés az elmúlt években már bebizonyította, hogy képes igazi esélyt adni. Miközben ugyanis a gyerekek zenélni tanulnak, sikeresebbek és ügyesebbek lesznek a mindennapokban is. A kisfilm ennek eredményét mutatja be video klip formájában. 

A Szimfónia klip a kísérleti és animációs kategóriában indult. A zsűri elnöke Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró volt, a zsűri tagjai Nagy Dénes rendező, Gelencsér Gábor Balázs Béla-díjas filmesztéta és Lázár Kovács Ákos esztéta, a Pázmány egyetem Kommunikáció Intézetének vezetője voltak. 

A XX. Faludi Filmszemle díját a klip készítője, Aradi Péter és Nagy Kálmán, a Szimfónia Program vezetője vette át Sajgó Szabolcstól, a Párbeszéd Háza igazgatójától november 30-án. A díj átadása után a jezsuita szerzetes meghívta a Szeretetszolgálat munkatársait és a szimfóniás gyerekeket, hogy vegyenek részt a 2017. márciusában rendezendő Jezsuita Sziget elnevezésű programsorozaton, ahol nagy közönség előtt egy fellépéssel egybekötve, kerekasztal beszélgetésben mutathatják be a Szimfónia Programot. 

A nyomortelepeken élő gyerekek felemelését célzó zenepedagógiai módszer El Sistema néven negyven éve Venezuelából indult útjára. A módszer nem tehetségeket keres, hanem a legelesettebbeknek nyújt kapaszkodót, hogy megerősítést kaphassanak, javulhasson az iskolai teljesítményük és növekedjen az esélyük a továbbtanulásra. Magyarországon a Symphonia Alapítvány honosította meg, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezette be kísérleti jelleggel a monori romatelepen. Az első koncertet két hét után tartották a telep közepén, addigra a gyerekek megtanultak egy-két hangot tisztán játszani.

A 2014-ben indított programba tizenöt iskolában több mint ezer gyerek kapcsolódott be. A pályázati támogatás időszaka 2015 őszén véget ért, így jelenleg nyolc iskolában összesen mintegy háromszáz gyerek vesz részt a foglalkozásokon.

A program folytatásához támogatók segítségére van szükség. Minden tízezer forint egy újabb gyermek számára teremt lehetőséget, hogy tovább tanulhasson.

Bármekkora összegű hozzájárulás óriási segítséget jelenthet. Számlaszám: Magyar Máltai Szeretetszolgálat (OTP Bank) 11784009-20202022

Egyszerű online adományozás a program honlapján lehetséges, ahol további információkat is találnak.