Dr. Csikós Gabriella, a Szeretetszolgálat önkéntes orvosa és Barta Edit, a szegedi hajléktalan ellátó központ munkatársa vehette át szeptember 27-én az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét Budapesten. A kitüntetést Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára adták át.


Dr. Csikós Gabriella a menekült és migráns családok körében 2015-től országos szinten végzett orvosi szolgálatának elismeréseképpen kapta az elismerést. 2015 őszén a Keleti pályaudvaron látta el az orvosi segítségre szoruló embereket, majd részt vett a további helyszíneken is az egészségügyi ellátásban. 2016-tól ő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos menekültügyi munkájának orvosszakmai vezetője.

Barta Edit a déli határ menti segítségnyújtásban végzett szolgálatáért vehette át a miniszteri oklevelet. 2015-ben az elsők között kapcsolódott be a Szeretetszolgálat menekülteket segítő határ menti munkájába, 2016-ban területi migrációs referensnek nevezték ki, majd a Dél-Dunántúli Régió menekülteket ellátó szolgálatának vezető koordinátora lett, emellett aktívan részt vesz a terepi munkában.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mintegy nyolcvan embere vesz részt a tompai és a röszkei határátkelőknél kijelölt tranzitzónákban indított humanitárius segítségnyújtó akcióban. A karitatív szervezet önkéntesei heti két napon, kedden és csütörtökön egészségügyi ellátást nyújtanak, szükség szerint élelmiszert, vizet, higiénés felszerelést visznek az embereknek. Fontos feladatuk, hogy személyes találkozásokkal enyhítsék a zónában tartózkodók körében felgyülemlett feszültséget.